Hopp til innholdet

Rekordmange på utplassering

Aldri tidligere har så mange elever vært på utplassering som i skoleåret 2022/2023. Og mange av stedene som tok imot elever for første gang, vil gjerne ta i mot elever neste år.

72 elever på Ullern videregående fra alle tre årskull og flere ulike studieretninger har fått vært på utplassering hos 15 ulike institusjoner skoleåret 2022/2023.

Det har vært fint å kunne tilby utplasseringer igjen etter noen trasige år med pandemi da dette var helt uaktuelt. Disse utplasseringene er noe ekstra vi kan tilby elevene her på Ullern på grunn av samlokaliseringen i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark og det skolefaglige samarbeidet med Oslo Cancer Cluster , sier Bente Prestegård som er prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet.

Åse (t.v) og Terese (bak) ved brystdiagnostisk senter ar seg god tid til å forklare Alma og Yara hva de ser på mammografibildene. Foto: Fartein Rudjord.

Elevene på utplassering er strålende fornøyd med tilbudet og berømmer det at de får et realistisk møte med arbeidslivet og at de får erfare i praksis det de har lært om teoretisk på skolen.

«Er dette en jobb eller en hobby?» Det lurte eleven Camilla Galarde Arma Hellum da hun gikk hjem etter første dag på utplassering hos seksjon for kreftcytogenetikk ved Oslo universitetssykehus, og det sier jo alt.

Camilla på laben på utplassering hos seksjon for kreftcytogenetikk. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

De 15 stedene som har hatt elever på besøk har også vært storfornøyde. Noen av dem har aldri hatt elever på utplassering før. noen har aldri hatt så unge mennesker på utplassering, og for mange var det veldig lenge siden sist på grunn av pandemien.

Forsker Stine Malene Hansen Wøien ved Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM) hadde bare godt å si om jentene som var på utplassering hos dem:

Det er første gang vi har hatt elever fra videregående på besøk her i laben. Der har vært veldig spennende og inspirerende. De er så interessert og stiller mange spørsmål, og det er gøy å få vist frem hvordan ting fungerer hos oss, sier Stine.

Nikola og Stine, forskere ved NCMM sammen med Kelly og Alexandra som er på utplassering. Foto: Elisabeth kirkeng Andersen.

Vi har skrevet om mange av utplasseringene som har vært dette skoleåret. Dersom du trykker her kommer du til en oversikt med hele ni artikler.

Ragni Fet og Monica Flydal Jenstad er ansvarlig for Forskerlinja og har hatt mange elever på utplassering. At elevene har utbytte av dette er de ikke i tvil om.

Jeg synes det var så fint å høre en elev diskutere kreftbehandling med en overlege under foredraget om protonsenteret. Legen stilte spørsmål, og elevene som hadde vært på utplassering kunne komme med kvalifiserte svar. Det viser at de tar til seg mye læring når de er ute, sier Ragni.

Elever fra Ullern på Utplassering på Fysisk institutt der de lærte mye om kunstig intelligens. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.