-Utplasseringene ga oss jo en helt unik mulighet, og var absolutt det kuleste vi gjorde på Ullern, sier Marie.
Hun er nå bosatt i Trondheim med samboer, og søker relevante jobber innen bioteknologi.
-Akkurat nå er arbeidsmarkedet litt tøft, men jeg tenker det kan snu raskt. Plan B om jeg ikke får en relevant jobb nå er å ta en bachelor i informatikk, og samtidig ha et internship i en liten biotek start-up, sier Marie.
En av utplasseringene hun deltok på ved Ullern var å lære IBM sin Watson å skrive riktig norsk, så allerede lenge før Chat-GPT og de andre AI-baserte språkmodellene kom for fullt, hadde hun gjennom Ullern fått kjennskap til kunstig intelligens i bruk i helsevesenet.
-Ja, det er skikkelig gøy å tenke tilbake på. Jeg skjønte ikke da hva vi egentlig tok del av, men i løpet av studiene har jeg hatt mange fag innen kunstig intelligens og programmering, og det er skikkelig spennende å kombinere dette med bioteknologi, sier Marie.
Hun er ikke stresset for at den faste jobben ikke er landet enda.
-Mine foreldre er utdannet maskiningeniører fra NTNU, men i dag jobber de med henholdsvis cybersikkerhet og gjenvinning av el-bilbatterier, jobber som ikke eksisterte en gang da de var studenter. Innen bioteknologi kommer det til å være et hav av muligheter etter hvert, det er bare litt trått nå, sier Marie.
Inspirert av biologi-læreren
Fra Ullern-tiden husker hun godt biologilærer Monica Jenstad, som hun fremdeles har kontakt med.
-Monica sin bakgrunn som kreftforsker kombinert med mulighetene vi fikk på utplassering ga meg lyst til å studere biologi og da nærmere spesifikt bioteknologi. Det er et kjempegøy fag å skulle jobbe med videre, sier Marie.
Den andre utplasseringen hun var på var ved patologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, og den kan du lese mer om her – for den har vi i arkivet vårt:
Utplassering på patologen ga mersmak – Skolefaglig samarbeid (oslocancercluster.no)
I tillegg deltok Marie sammen med Oslo Cancer Cluster på karrieredagene ved NTNU, det kan du lese mer om her: Ullern-elever og Oslo Cancer Cluster på karrieredag i Trondheim – Skolefaglig samarbeid
Marie har også vært et år på utveksling i Australia fra NTNU, der hun også studerte bioteknolgi. Under kan du lese mer om fagsammensetningen til Marie:
Emner på NTNU:
- Advanced Biotechnology
- Celle og molekylærbiologi (fag + labkurs)
- Biokjemi 1 og 2 (inkludert lab)
- Bioteknologi
- Systembiologi og biologiske nettverk (programmering i Python)
- Statistisk modellering (programmering i R)
- Objektorientert programmering (programmering i Java)
- Virologi
- Lineær algebra
- Analytisk kjemi (inkludert lab)
- Mikrobiologi (inkludert lab)
- Generell og organisk kjemi (inkludert lab)
Emner i Australia:
- Introduksjon til kunstig intelligens
- Bio-system teknologi
- Bioteknologi og etikk
- Store, distribuerte datamengder