Hopp til innholdet

Utplassering på patologen ga mersmak

– Dette er et snitt av en frisk livmorhals, sier Else Skovholt og justerer på mikroskopet slik at cellene i prøven, rosa, hvit og sort i fargen, trer tydelig fra. Skovholt er patolog og sitter nå omringet av åtte elever fra Ullern videregående skole. De ser alle ned i hvert sitt mikroskop som viser samme… Les mer »Utplassering på patologen ga mersmak

– Dette er et snitt av en frisk livmorhals, sier Else Skovholt og justerer på mikroskopet slik at cellene i prøven, rosa, hvit og sort i fargen, trer tydelig fra.

Skovholt er patolog og sitter nå omringet av åtte elever fra Ullern videregående skole. De ser alle ned i hvert sitt mikroskop som viser samme bilde som Skovholt har lagt på.

– Men se her. Dette er et snitt av en livmorhals med celleforandringer forårsaket av HPV-virus. Om dere ser her så ser dere normalt vev, og så skjer det en glidende overgang til flere celler som sitter tettere sammen med mange mørke kjerner. Dette kan utvikle seg til kreft og må skjæres bort for ikke å gjøre det, sier Skovholt.

Alle jentene som er på utplassering er vaksinert mot dette viruset, og følger nøye med på gjennomgangen av friskt og sykt vev og hvordan se forskjellene på de ulike cellene som er på snittet.

– Tidligere i dag fikk vi se en livmor. Pasienten som den var fjernet fra ligger fremdeles på Radiumhospitalet rett over veien her, sier Marie Wahlstrøm fra klasse 2STE.

 

Et håndarbeid som viser hvem som er frisk og hvem som er syk

Elevene følge fascinert med ettersom Skovholt skifter ut snitt fra ulike prøver. Neste ut er eggstokker og eggledere, sædlederne og bryst. Rutinert viser hun elevene forskjellene på friskt vev, de ulike celletypene som er byggesteinene i de ulike organene og kreftceller. Spørsmålene er mange og Skovholt svarer enkelt på legspråk slik at alle får med seg alt.

På spørsmål om patolog er et yrke elevene kan tenke seg, er Marie krystallklar.

– Definitivt ja. Dette er et håndarbeid der du jobber praktisk i stedet for å sitte på kontor, du er med på å avgjøre om noen er syk eller frisk, og du vet at pasientene er rett her borte, så det blir veldig nært og føles veldig viktig, sier Wahlstrøm.

Patolog Marius Lund-Iversen bidrar også med sin spesialkunnskap. Over to dager har de åtte elevene tuslet opp i sjette etasje i den blå blokka i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark for å få skreddersydd kunnskap om et yrke som sårt trenger rekruttering.

Elevene har fått lage snitt, tappe eget blod for å analysere det for hvite og røde blodlegemer. De har også sett på ulike organer og hvordan de blir oppbevart på formalin, for så å bli snittet opp slik at de kan studeres i mikroskop.

Utplasseringen hos patologen skjer hvert år.