I sjette etasje i bygg seks på Ullevål sykehus, inne i et lite rom, innenfor et større rom sitter de tre Ullern-elevene Bendik Stangebye-Larsen, Olivia Snaprud Corneliussen og Noah Asmelash i dyp konsentrasjon. De jobber fordypet sammen om å ta prøver av vann med dypvannsalger i og mate inn i et instrument som kalles flowcytometri.
Bak dem står forsker og leder for kjernefasiliteten for flowcytometri på sykehuset, Hans Christian Aass.
Flowcytometri – instrumentet teller antall algeceller som er i prøvene for elevene, og ved hjelp av dette instrumentet kan de finne ut av hva som er det optimale vekstlyset for dypvannsalgene.
-Det var ikke enkelt å finne ut av hva vi skulle gjøre som eget forskningsprosjekt i faget. Vi leste masse forskjellig, og så endte vi opp med denne problemstillingen rundt hva som er optimalt lys for dypvannsalger å vokse i, forteller Olivia.
Det var hun som kom opp med problemstillingen, og så fikk hun med seg Bendik og Noah på laget. Elevene bestilte så alger som de har i ulike beholdere som utsettes for forskjellig lys i et klasserom på Ullern videregående. Her har algene fått vokse en lengre periode, og så har elevene tatt prøver på ulike tidspunkt. Det er disse algeprøvene som nå analyseres her på Ullevål sykehus, og som skal resultere i en vekstkurve for hver lysstyrke.
Det var lærer i tekforsk, Monica Flydal Jenstad, som først fant fram til Hans Christian og kontaktet ham om hvorvidt han kunne tenke seg å veilede elevene og gi dem opplæring i bruk av flowcytometri.
-I gamle dager så satt forskerne faktisk og telte celler manuelt, det var svært tidkrevende, forteller Hans Christian.
Fiks ferdig rapport i 2025
Nå i januar 2025 skal rapporten skrives ferdig basert på analysesvarene, og en egen forskningsartikkel sendes inn for publisering, og den skal også sendes inn til Konkurransen Unge Forskere.
Kanskje går det med Bendik Stangebye-Larsen, Olivia Snaprud Corneliussen og Noah Asmeloish som med de tidligere Ullern-elevene Alexander Marks, August Lukkassen og Martin Thormodsrud?
Bendik, Olivia og Noah er i alle fall godt på vei, mener Hans Christian. Han er imponert over de unge forskerspirene, og synes det har vært veldig stas å veilede dem.
-De er ivrige, samarbeider godt og er har en problemstilling for prosjektet sitt som jeg tenker kan gå helt til topps i Forskningsrådets konkurranse, sier Aass.
Tankene til trioen er ikke der helt enda, det er mye arbeid som gjenstår enda.
-Det er veldig hyggelig at Hans Christian har troen på oss, og også gøy å vite at dette er en mulighet, sier Bendik.
Olivia og Noah går begge på Forskerlinja på Ullern videregående skole, mens Bendik tar studiespesialiserende.
Bendik og Olivia har tidligere vært med på spennende utplasseringer i regi av det skolefaglige samarbeidet mellom Oslo Cancer Cluster og Ullern videregående skole: