Hopp til innholdet

Behandling med blått lys

De fire jentene Ronja, Elisabeth, Thea og Olivia fikk noen drømmedager på utplassering hos Pål Selbo som jobber på Institutt for Kreftforskning ved Oslo universitetssykehus. Det er veldig gøy å jobbe på lab, sier Olivia.

Pål Selbo er forsker innen fotodynamisk terapi og fotokjemisk internalisering ved Seksjon for Strålingsbiologi. To forskningsområder som har spunnet ut de norske bedriftene Photocure og PCI Biotech.

Cluet her er at de bruker blått lys og rødt lys til å aktivere behandling som dreper kreftceller, og nettopp dette fikk Ronja Lem Hetland, Elisabeth Pettersen Rønningen, Thea Eek-Flaten og Olivia Snaprud Corneliussen inngående kjennskap til da de var på utplassering hos Pål.

Pål er også mentor for elever på Forskerlinja, og elever derfra besøkte han noen timer samtidig som utplasseringen. Her er alle elevene og Pål samlet i en av sofaene på Institutt for Kreftforskning.

-Vi har gjort en del standard forsøk innen fotodynamiske terapi og fotokjemisk internalisering. Det innebærer å så ut celler, inkubere dem med fotomedisin for så å lysbehandle dem for å se på toksiske effekter, forklarer Pål.

Han forteller videre at jentene syntes det var kult å bruke «killer assays» som forskerne kaller det, en metode for å måle drap av kreftcellene.

-Det har vært veldig gøy å jobbe på laben, sier Olivia, og forsetter;

-Det er veldig håndarbeid der vi har fått mye erfaring med pipettering og bruk av ulike metoder.

De andre jentene synes det har vært gøy å jobbe tverrfaglig på tvers av kjemi, fysikk og biologi, og ikke minst se at praksis stemmer med teori de har lært på skolen.

Ronja er konsentrert om pipettering. Lab er håndarbeid og krever konsentrasjon. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Når jentene har vært her har de fått møte to doktogradsstudenter fra Portugal som er på laben til Pål nå.

-De gjorde en interresant oppdagelse faktisk på laben som elevene fikk ta del i, så det var veldig stilig. Så nå har de fått munnkurv, smiler Pål lurt.

Kanskje jentene var vitne til et mulig vitenskapelig gjennombrudd? Vi får se.

Uanset så syntes de alle det var gull å få noen dager her. Jentene tenker alle på å ta realfag videre, og muligvis studere medisin for der er mulighetene for spesialisering store.

-Den praktiske anvendelsen av faget er veldig motiverende, sier Thea.