Samarbeidet er helt unikt i Norge, og selv om noen fåtall skoler har fulgt etter, er det ingen som har holdt på like lenge. Det at Ullern videregående skole i tillegg er integrert i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, gjør at samarbeidet har en hverdagsfunksjon utover å gi elever spesialtilbud i løpet av tiden de går på videregående.
–Livet i parken er en viktig del av samarbeidet. Det at elevene ser kreftpasienter, klinikere, forskere og entreprenører på nært hold hver dag, er med på å forme skolehverdagen deres på en fin måte, sier Bente Prestegård.



Fra venstre: Torill Røeggen, rektor ved Ullern videregående skole, Bente Prestegård, prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet mellom Oslo Cancer Cluster og Ullern videregående skole, Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster. Foto: Ullern videregående skole og Oslo Cancer Cluster.
Hun er prosjektleder for samarbeidet i Oslo Cancer Cluster og ansvarlig for å hanke inn mentorer til Forskerlinja, bedrifter og forskningsinstitusjoner som kan tenke seg å ha elever på utplasseringer og har den daglige kontakten med lærere og elever på skolen.
Og resultatene etter 15 år er imponerende: Over 10.000 elever, lærere og samarbeidspartnere fra Oslo Cancer Cluster har deltatt i skolesamarbeidet, i form av mentorordning, forelesninger, innovasjonscamp og ikke minst utplasseringer. Så langt har 572 elever vært på utplasseringer hos medlemmene til Oslo Cancer Cluster.
I mars og april i år kommer enda flere elever til å få en smakebit på arbeidslivet, når blant annet Thermo Fisher Scientific, Folkehelseinstituttet, Aprilia Bank, Sanofi og Institutt for Kreftforskning tar imot elever med åpne armer.
–Det gjelder å vise at det er forskere og gründere som er de virkelige rockestjernene, sier Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster, og fortsetter:
-Gjennom det tette samarbeidet med skolen har vi sett hvordan fremtidens kreftforskere og innovatører formes i klasserommet. Elevene får uvurderlig innsikt i alt fra laboratorieteknikker til entreprenørskap, og denne tidlige erfaringen gir dem både tro på egne evner og på kraften i kunnskap. Fremover skal vi fortsette å utvikle samarbeidet, slik at nye generasjoner kan bidra til banebrytende løsninger for kreftpasienter.
Forskerlinja tett tilknyttet skolesamarbeidet
Det skolefaglige samarbeidet hadde ikke vært hverken en suksess eller mulig å gjennomføre i det daglige, om det ikke hadde vært for engasjert ledelse og enkeltlærere ved Ullern videregående skole.
En av disse er Monica Flydal Jenstad. Hun har bakgrunn som kreftforsker fra Institutt for kreftgenetikk og informatikk på OUS, men har de siste årene vært lærer ved Ullern og er prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet fra skolens side, samt at hun har fagansvar for skolens forskerlinje sammen med kollega Ragni Fet som har bakgrunn som biolog. Ullern er den eneste skolen i Oslo, ja kanskje i hele Norge, som tilbyr Forskerlinje med de unike mulighetene innen biomedisin som det skolefaglige samarbeidet gir.

-Dette gir elevene våre en helt unik skolegang, og er et overskuddsprosjekt både i det daglige og når vi gjør tilpassede opplegg, sier Monica.
Olivia Snaprud Corneliussen går siste året på Forskerlinja. Hun har deltatt på to utplasseringer, én på patologisk avdeling ved Radiumhospitalet og en på Institutt for kreftforskning hos Pål Selbo, som forsker innen strålingsbiologi.
I tillegg har hun i faget Teknologi og forskningslære hatt et eget forskningsprosjekt sammen med medelevene Noah og Bendik, der de har tilbrakt mye tid på Ullevål sykehus for å gjøre målinger av alger med flowcytometri.

–Det har vært enormt gøy og lærerikt å delta på disse utplasseringene. Jeg skal studere medisin nå enten i Norge eller i utlandet, og utplasseringene har åpnet øynene mine for hvor viktig forskning er, og hvor mye ulikt jeg kan gjøre innen medisin også, sier Olivia.
Les mer her om ekstraordinære opplevelser elevene har fått gjennom ulike utplasseringer opp gjennom tiden:
- På Ås produksjonslab fikk elevene lære om legemiddelproduksjon og de fikk blindsmake ulike miksturer
- På Syklotronsenteret fikk elevene lære hvordan radioaktive isotoper behandles og de fikk i utfordring å kle på seg labutstyr
- Camilla på Kreftcytogenetikk: Er dette en jobb eller hobby?
Planlegger markeringer gjennom hele året
Bente, Monica og Elisabeth Kirkeng Andersen, som har dokumentert samarbeidet siden starten, planlegger nå hvordan 15-års jubileet skal markeres.
–Vi ser for oss flere store og små markeringer gjennom året, der vi kan inkludere både elever, lærere og medlemmer i Oslo Cancer Cluster, sier Bente.
Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark er 10 år i år, noe som innebærer at samlokaliseringen mellom skolen og de andre aktørene har vart like lenge.
–Dette må vi også få med, for det er jo et helt unikt miljø innad i parken på grunn av denne samlokaliseringen. Det er koselig å dele arbeidsplass med disse ungdommene, sier Bente.
Som en kick-off av jubileumsåret spilte Bente, Monica, Olivia og Elisabeth inn en egen podkast om samarbeidet. Den finner du her.
