Hopp til innholdet

Radioaktiv læring

Inne på Rikshospitalet i Oslo så finnes det flere avanserte laboratorier som tilhører Syklotronsenteret. Her lages det et radioaktivt legemiddel som du får som pasient når du skal ta PET-scan. Det fikk fire elver fra Ullern lære masse om da de var utplassert her.

Felix Mikael Reims, Iben Vestergaard Larsen, Julia Katarzyna Bielawa og Olav Alexander Rød fikk tilbringe to hele dager hos Syklotronsenteret i deres lokaler på Rikshospitalet i Oslo.

Her fikk de lære om tilvirkningen av radioaktive legemidler, og da særlig et legemiddel som brukes av pasienter som skal ta PET/CT.

Her jobber det en i alt 45 fagfolk som har ulik bakgrunn fra kjemi, fysikk, farmasi og tilsvarende realfag, og elevene fikk delta i tilvirkningen av det radioaktive legemiddelet, og lære mye om viktigheten av sikkerhet når man jobber med potensielt svært skadelige isotoper.

Felix og Alexander trener på å jobbe radioaktivt. Inne i metallskapet av bly til høyre på bildet er det ikke lov for menneskelige hender å gripe inn, kalt hotcelle på fagspråket, så de må bruke metallstengene som stikker ut av skapet. Bly har den egenskapen at det stopper den radioaktive strålingen. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Radioaktive stoffer er som kjent både venner og fiender. De kan forårsake kreft, men de kan også kurere og diagnostisere kreft. Så ut og inn av laboratoriet med de store metallkammerene hvor det jobbes med radioaktive legemidler, så må elevene sjekke at de ikke selv har blitt radioaktive.

-I går så slo maskinen ut, men det var heldigvis den som var feil, og ikke en av oss som hadde blitt utsatt for for mye stråling, sier Iben.

Når fagfolkene her skal jobbe inne på laboratoriet med å produsere legemiddelet så må det skje under strenge hygienske krav og utføres i det som kalles renrom.

Ansatte som skal jobbe på renrom må passere en «kle på seg» test. Det høres jo passe teit og enkelt ut, men det er langt fra sannheten.

Eivind er radiograf og jobber ved Syklotronsenteret. Han viser elevene hvordan de skal kle på seg uten å ta på klærne og overføre bakterier som kan forurense laben han skal inn å jobbe på. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

-Hvis vi ikke er supernøye når vi kler på oss dette utstyret så vil vi ta med oss en mengde bakterier inn på renrommet, og det vil vi jo ikke. Når vi tar denne testen så blir det målt mengde bakterier vi har på oss etter å ha kledd oss, og det er fort gjort å stryke. Da er det bare å øve videre til vi kan det, sier Eivind.

Og det er ikke bare bare å få på seg steril labdress, munnbind og hansker uten å berøre bakken eller forurense klærne med fingrene. Elevene konsentrerte seg imidlertid så godt de kunne, og klarte seg bra til tross for mye latter og ustødig balanse.

Iben til venstre og Julia er dypt konsentrert om å kle på seg. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Mens elevene er på besøk så jobber Graeme fra GE Healthcare inne i en hotcelle. Han forsker der, og er en del av en stor forskningsavdeling som samarbeider med Syklotronsenteret på fast basis. Samarbeidet går hele 20 år tilbake i tid, og har resultert i mye viktig kunnskap om radioaktive legemidler og kontrastvæsker.

Jan Rokne, Marthe Lid, Iben og Felix inne i det ene kontrollrommet til Syklotronsenteret. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Syklotonsenteret har tatt i mot elever fra Ullern videregående på utplassering i en årrekke. Her kan du lese om elever som var her i 2018 og hva de fikk være med på da: «En «hot» utplassering».