Hopp til innholdet

Simone er CEO i nystartet selskap

Den tidligere Ullern-eleven Simone Mester er nylig blitt administrerende direktør i det nystartede selskapet Authera.

Simone Mester gikk ut av Ullern videregående skole i 2012 og ferden gikk da videre til Blindern og Universitetet i Oslo for å studere molekylærbiologi, etter oppfordring fra sin daværende biologilærer Ragni Fet.

Den 27. oktober var det lanseringsfest for Authera, og Ragni var en selvskreven gjest.

Det er veldig spesielt å bli invitert som gjest til Simones lansering av eget selskap. Jeg har kjent henne siden hun var 15-16 år og startet som ambisiøs elev på Ullern i 2009. Jeg var helt ny som lærer, og like gammel som hun er nå. Vi har hatt kontakt av og på i alle disse årene, særlig de siste årene med Simone som mentor for Forskerlinja, og det er lenge siden jeg skjønte at hun kom til å bli noe stort, sier Ragni.

Ragni er i dag lektor i realfag ved Ullern og prosjektleder for Forskerlinja.

Som Ragni sier så har Simone de siste årene bidratt inn på Forskerlinja ved Ullern ved å være mentor for elevene der. Her har hun delt av sine erfaringer med elevene fra studiene og tatt dem med på omvisning til  «The Laboratory of Adaptive Immunity and Homeostasis», som er forskningsgruppen til med-gründer Jan Terje Andersen.

Du kan lese om dette her «Mentormøte for førsteklassingene» og her: «Mentormøte med Mester».

Skal designe biologiske legemidler
Sammen med den andre med-gründeren Torleif Tollefsrud Gjølberg har Simone tatt doktorgraden sin hos Andersen. Innimellom pipettering og forskning har praten gått dem imellom om å etablere et selskap basert på forskning fra laben.

Simone og Mester i lokalene på Sharelab i Forskningsparken der de har lab og kontor. Foto. Elisabeth Kirkeng Andersen

Jeg var så heldig at en av mine prosjekter ble tatt opp i SPARK Norway, et innovasjonsprogram for helserelatert livsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I løpet av denne perioden lærte jeg hvordan man kan omsette forskningsfunn til teknologi eller produkt, hvordan man kan utarbeide en patenteringsstrategi og interagere med globale industripartnere. Jeg fikk reise og presentere i ulike fora. Det har vært selvutviklede. Dette er viktige erfaringer jeg nå tar med meg videre som CEO i Authera, sier Simone.

Authera er et plattformteknologiselskap innen bioteknologi som er basert på lang tids forskning, og formålet er å designe biologiske legemidler, samt å samarbeide med globale samarbeidspartnere som del av deres utviklingsløp. En type biologiske legemidler er antistoff, som Simone også studerte under doktorgraden.

Monoklonale antistoffer av typen IgG er den raskest voksende klassen av terapeutiske legemidler i verden. Flere enn 100 er godkjent for klinisk bruk allerede, og drøye 1000 er under klinisk evaluering.

Les gjerne denne artikkelen i E24 om nystartede Authera «Biotek-gründere åpner verktøykassen for farmasigiganter».

Stolt og imponert
Simone og Torleif etablerte nylig Authera i ShareLab i Forskningsparken. Her har de snart alt på plass i en egen avgrenset lab-suite for å drive forskning og utvikling i selskapet.

Hennes tidligere lærer er stolt og imponert.

Det at hun nå har kommet til det punktet at Authera skal lanseres, og hun inntar rollen som CEO, er jo helt klart fantastisk imponerende. Og selv om jeg ikke kan ta noe av æren for dette så er jeg en stolt tidligere lærer. Hun er dyktig og uredd, og vi trenger flere kvinner som henne inn i denne delen av forskning, nemlig entreprenørsiden. Jeg gleder meg til å se hvor dette tar henne videre, sier Ragni.

Det samme gjør Bente Prestegård, prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet mellom Ullern og Oslo Cancer Cluster, og trekker fram viktigheten av å ha gode lærere med på veien.

Reisen til Simone er et godt eksempel på hvordan kunnskapsrike, flinke og inspirerende lærere kan være til stor nytte og støtte til den enkelte elevs karriere. I skolesamarbeidet har vi jobbet systematisk i 12 år med forskjellige aktiviteter for å vise elevene karrieremuligheter og har opparbeidet en god samarbeidskultur på tvers i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, sier Prestegård.

Vil du vite mer om Simone? Les gjerne dette intervjuet vi skrev med henne tilbake i 2018: «Gjør kometkarriere som forsker».