Hopp til innholdet

Samarbeidsdagene 2020 i koronaens tid

Koronaen legger demper på samarbeidsdagene der førsteklassingene på Ullern videregående skole vanligvis får besøke de ulike institusjonene og bedriftene de deler Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark med. Men – et foredrag med Jónas Einarsson, initiativtaker til parken, ble som vanlig gjennomført.

Jónas Einarsson er til daglig leder av Radforsk, som investerer og utvikler kreftbedrifter, Stiftelsen er også initiativtaker til Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark som huser Ullern videregående skole.

 

– Jeg skal fortelle dere litt om historien til Radiumhospitalet, kreft og kreftbehandling. Men først må jeg prate litt om Covid-19 og den pandemien som vi alle står oppe i, innleder Einarsson sitt foredrag for årets førsteklassinger.

 

Han fortsetter med å si at en vaksine vil komme på nyåret 2021, men at det vil ta tid før alle får den og immuniteten blir stor nok i befolkningen til at vi kan leve normalt igjen.

 

-Dette påvirker dere som er unge veldig, men dere er flinke, bare hold dere unna sånne raveparties i grotter, det er ikke lurt på noen måter, sier Einarsson og elevene ler forsiktig.

 

Så går han videre med å fortelle om starten på den moderne kreftbehandlingen som kom på grunn av Marie Curies sin oppdagelse av radium som kunne stråle kreftsvulstene bort, og om hvordan legene Heyerdahl og Huitfeldt jobbet utrettelig i nær 20 år med å etablere Radiumhospitalet som åpnet i 1932. Rett ved siden av hadde allerede Ullern videregående skole året før åpnet sine dører, så skolen og sykehuset har en lang, felles historie som naboer.

 

– I 2015 åpnet vi Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark og naboskapet ble enda tettere. Men det skolefaglige samarbeidet mellom skolen og medlemmene i Oslo Cancer Cluster ble etablert allerede i 2009, da vi visste at vi skulle flytte sammen, sier Einarsson.

 

Og resten er historie som de sier, men koronaen legger en demper på samarbeidet. Av smittevernhensyn må utplasseringer avlyses og det nære samarbeidet mellom elevene og forskerne må ta en annen form. Helt hvordan det blir utover høsten 2020 vet ingen enda, men foredrag og videokonferanser blir en erstatning.

 

Les mer her om hva skolens elever vanligvis ville vært med på under Samarbeidsdagene.