Hopp til innholdet

Mentormøte med Mester

Forskerlinja på Ullern videregående er ny, og de 32 elevene har fått utdelt fire mentorer som skal dele sin kunnskap og erfaring med dem. Tidlig i desember ble elevene fordelt på de fire mentorene og fikk besøke dem på jobben for å høre mer om hva de gjør.

Simone Mester er tidligere Ullern-elev og er i dag kreftforsker ved Rikshospitalet. Sammen med tre andre fra miljøet til Oslo Cancer Cluster har hun takket ja til å være mentor for elevene på Forskerlinja på Ullern. Tidlig i desember fikk åtte av elevene komme på besøk til henne på jobben.

«Her jobber jeg», forteller Simone når vi ankommer immunologisk institutt som holder hus vis á vis Rikshospitalet.

Simone starter besøket med å fortelle elevene om sin bakgrunn og vei til der hun er i dag.

Simone Mester øverst til venstre forteller elevene på Forskerlinja at hun er en del av SPARK-prosjektet til Universitetet i Oslo.

«Jeg gikk på Ullern fram til 2012. Da fikk jeg være med på to utplasseringer på Radiumhospitalet, på strålingsbiologi og tumorbiologi. Det var første gangen jeg fikk et inntrykk av hva en forskerhverdag kan være, og det var spennende», sier Simone.

Hun forteller videre at med fagkombinasjonen matte, fysikk, kjemi og biologi var tanken hele veien å studere medisin. Men da det nærmet seg tid for å søke ble hun usikker.

«Jeg snakket da med Ragni, som er lærer for dere også, og hun anbefalte meg å studere molekylærbiologi ved Universitetet i Oslo. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, og særlig fysikken som jeg måtte ta skjønte jeg lite vitsen med da», sier Simone.

Les mer om Simones vei her.

I løpet av bachelorgraden var hun fremdeles usikker og tilbrakte mye tid med rådgiver på Biologisk institutt for å få veiledning om veien videre. Hun bestemte seg for en master og ble tatt opp i gruppen til Inger Sandlie og Jan Terje Andersen, der hun fremdeles er i dag og tar en doktorgrad.

 

Forsker på ny kreftmedisin

«På masteren skrev jeg om hvordan man kan skreddersy virkningstiden til medisiner og legemidler, og det er det jeg fortsatt gjør nå på doktorgraden min. Store deler av tiden min her går med på laboratoriet, der jeg planlegger og utfører forsøk på celler og mus, for å se om jeg klarer å få til det jeg vil», sier Simone.

Dette antistoffet er sentralt i kreftbehandling.

«Nå, skal jeg vise mye av det jeg bruker tiden min på. Det er å lage proteiner, så nå viser jeg dere prinsippet, og etterpå kan dere prøve å gjøre det samme i laben. I tillegg skal dere møte en masterstudent som heter Anette Kolderup som skal fortelle dere om CRISPR», sier Simone.

Raskt og pedagogisk drar hun elvene gjennom prinsippene for å modifisere proteiner gjennom DNA-modifisering, dyrking, amplifisering og splitting av celler.

«Nå går vi på laben, så kan dere prøve selv», sier Simone.

Vi går en etasje opp der det er mange kontorer og laboratorier på rekke og rad. De fire jentene går inn til Anette som skal gjennomgå CRISPR og hvordan hun bruker metoden i sin masteroppgave, mens gutta skal starte på cellelaben for å gjøre det samme forsøket Simone nylig viste.

Aleksander får prøve pipettering når han jobber på laben sammen med Simone. Her gjelder det å være stø på hånda.

«Inne i dette avtrekkskapet jobber vi sterilt, så dere må ta på dere labfrakker og så spriter vi alt utstyret og holder det inne i skapet hele tiden mens vi jobber», forklarer Simone.

Aleksander er første ut, og Simone viser ham sted for seg hvordan han skal hente ut proteiner fra en flaske hun har gjort klar. At labarbeid er skikkelig håndarbeid er tydelig, og det er viktig å holde tunga rett i munn og huske på hvilke blandinger som skal inn når og hvordan, og pipettene må av og på. Aleksander ler når han må bytte en ubrukt pipette som han tar på, selv med hansker er det fy-fy, og ny pipette må på.

Så bytter elevene på, så alle får gjøre alt. To timer flyr avgårde, og det er en fornøyd gjeng av elever og lærer Ragni som vender kursen hjem igjen.

 

 

 


Elevene fra Forskerlinja som besøkte Simone Mester var:

  • Alexander Marks
  • Alexander Hustad
  • Tonje Hopen
  • Nada Darwiche
  • Felix Gundersen
  • Fredrik Hansteen
  • May Hutchings
  • Andrea Øfstaas

 


Andre mentorbesøk:

De tre andre mentorene som tok i mot besøk var Bjørn Klem, som viste sine elever rundt i Oslo Cancer Cluster Inkubator, Jónas Einarsson, administrerende direktør i Radforsk, tok i mot elever på sitt kontor og snakket om utviklingen av Radforsk som investor fra teknologioverføringskontor for Radiumhospiatlet. Hos Ultimovacs, et selskap som utvikler en universell kreftvaksine, fikk elevene møte Espen Basmo Ellingsen som var «vikar» for Øyvind Kongstun Arnesen. Der diskuterte de forskningsprosjektet hans, hvordan en arbeidsdag for en forsker ser ut, samt Basmo Ellingsen sin bakgrunn og karrierevalg.

Les mer om mentorene her.