Hopp til innholdet

Maren landet drømmejobben som kreftforsker

Tidligere Ullern-elev Maren Sofie Faldalen Guttormsen er 24 år og startet i høst i drømmejobben på Institutt for Kreftgenetikk og Informatikk som labingeniør. En jobb hennes tidlige biologilærer Monica Flydal Jenstad hadde før hun ble lærer, tilfeldig nok.

I sjette etasje i den blå delen av Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark åpner Maren opp døren for Monica og meg, og vi setter oss ned på et ledig møterom.

Maren visste ikke da hun søkte jobben her, at den var i samme bygget som Ullern videregående skole.

-Det var en skikkelig overraskelse da jeg sjekket adressen før jeg skulle på intervju, sier Maren.

Her på Institutt for Kreftgenetikk og Informatikk har hun landet drømmejobben i skarp konkurranse med mange andre søkere.

-Jeg visste at jeg ville jobbe med kreftforskning og at jeg ville gjøre labarbeide. Det får jeg gjort i denne jobben, og mer til, og det er utrolig flott, sier Maren.

-Det er en skikkelig spennende jobb, sier Monica, som da tilfeldigvis begynte i akkurat samme stilling, før hun steg i gradene gjennom ni år til å jobbe som kreftforsker, før hun sluttet for å bli lærer ved Ullern.

Maren hadde Monica i biologi på Ullern.

Hjertelig gjensyn mellom Monica (t.v.) og Maren på den nye arbeidsplassen til Maren – hvor også Monica har jobbet. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

-Du var en kjempeflink lærer, og veldig engasjert. Jeg likte biologi veldig godt, og jeg fikk masse ut av de to utplasseringene jeg var på i løpet av videregående, sier Maren.

Utplasseringer ga innblikk i arbeidshverdag

Ullern videregående har et skolefaglig samarbeide med Oslo Cancer Cluster, noe som gjør at elevene på skolen får muligheter til utplasseringer hos medlemmer i klyngen.

-Jeg var på utplassering hos Thermo Fisher Scientific på laben der som ligger rett ved siden av skolen. Jeg husker jeg var så imponert over at de hadde laget et eget opplegg for oss innen rettskriminologi. Så var jeg også på Syklotronsenteret. Her hadde vi mest jobbskygging på grunn av sikkerheten rundt radioaktiviteten der. Det var også utrolig lærerikt. Ikke minst var det en øyeåpner at du ikke måtte være lege for å jobbe på et sykehus, forteller Maren.

Maren er klar på at utplasseringene ga henne et viktig innblikk i hvordan en arbeidshverdag kan være, noe som var både spennende og hjalp henne med å velge utdanning etter videregående.

-Jeg har mange leger i familien, men visste at jeg ikke ville bli det. Samtidig så visste jeg at jeg ville jobbe med helse og med menneskekroppen, og det så jeg var mulig her på utplasseringene, sier Maren.

Ferden gikk så videre til Universitetet i Oslo der hun tok en bachelor i biovitenskap. Her hadde hun en god del om kreftforskning, og fikk en interesse for dette. Dette førte henne videre til en master ved Universitetet i Bergen, der hun samarbeidet tett med Haukeland universitetssykehus.

-Jeg ønsket meg muligheten for mest mulig klinisk forskning, og det fikk jeg på dette prosjektet. Vi jobbet med lungekreft, og hentet ofte forskningsmaterialet vårt fra pasienter på operasjonsbordet, sier Maren.

Hun ble tilbudt å fortsette videre i Bergen og ta en doktorgrad, men det fristet ikke.

-Mange går den veien, men jeg hadde veldig lyst til å begynne å jobbe og jobbe videre innen kreftforskning, sier Maren.

Spennende og variert arbeidshverdag

Monica er tydelig imponert av sin tidligere elev, og berømmer hvordan hun som 24-åring allerede har landet drømmejobben.

En av mange kreftpasientprøver som Maren allerede har jobbet med. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

-Du var en veldig dyktig og pliktoppfyllende elev, så jeg er ikke overrasket. Det er utrolig morsomt at du har min tidligere jobb, sier Monica.

Akkurat nå jobber Maren inn på en rekke av prosjektene som de ansatte her er involvert i, og lærer mye nytt på laben hver dag. Det er mange ulike metoder å mestre innen kreftforskning.

På sikt ønsker hun å jobbe mer spesifikt med et prosjekt, og da særlig med noe relatert til kliniske studier, der de utarbeider nye metoder eller tester nye legemidler for kreftpasienter.

-Jeg trives kjempegodt her, det er et hyggelig arbeidsmiljø og en spennende og variert arbeidshverdag. Mange her jobber med kunstig intelligens og maskinlæring, og det er skikkelig spennende å ha mulighet til å ta del i den revolusjonen, sier Maren.