Hopp til innholdet

Zebrafisk fascinerte biologi-elevene

Institutt for kreftforskning ved to forskningsgrupper inviterte hele biologiklassen i tredje gym ved Ullern videregående skole på en dags utplassering i mars. Det falt i smak.

Elevene i klassen har hatt biologi i to år og uttrykte stor begeistring for faget og det de lærte på utplasseringen. På Instituttet ble de delt i fem grupper som gikk innom fem stasjoner der de fikk innblikk i ulike forskningsmetoder gjennom dagen. Vi hang oss på én av gruppene da de skulle lære om zebrafisk.

Zebrafisk er et forsøksdyr som brukes mye innen veterinærmedisin og forskning. Benan John Mathai ved Institutt for Kreftforskning jobber med fiskene hver dag. Han forsker på en sjelden form for beinkreft som særlig barn rammes av, og også Parkinsonssykdom.

Zebrafiskene er helt uvurderlige i dette arbeidet, og eleven fikk innblikk i hvorfor:

-De vokser utrolig fort, de er transparente slik at vi ser organene deres og disse fiskene dere ser her er genmodifiserte til å lyse opp for å vise når de uttrykker to ulike proteiner. Dette gir oss innblikk i kreftsykdommen, forklarer Benan.

Elevene fulgte oppmerksomt med på utplasseringen hos Institutt for Kreftforskning. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Elevene får se levende zebrafisk som er noen dager gamle som svømmer rundt i en liten petriskål, og får også se på dem når de er bedøvet i mikroskopet. Det er utrolig fascinerende å se det lille hjertet pumpe i den gjennomsiktige fiskekroppen.

Så blir eleven tatt med inn på en annen lab der de ser på fiskene under mikroskop der en egen linse gjør at de enten lyser grønt eller rødt ettersom hvilket protein som aktiveres ved hjelp av lyset.

Håper på rekruttering

Tidligere samme dag har elevene vært innom fire andre forskere og lært om fire andre forskningsmetoder som de bruker for å forske på kreft: Gel elektroforese, celle laboratoriet, mikroskopi og bananfluer.

-Det var veldig hyggelig å ha biologiklassen på besøk. Vi gjør dette for å vise hvor spennende det er å forske på kreft, og håper jo å motivere dem til å studere biologi videre og kanskje ende opp med å jobbe her hos oss på sikt, sier Alf Håkon Lystad.

Helt til venstre står biologilærer Jonfinn Blix Knutsen, helt til høyre professor Harald Stenmark og mellom dem de flinke forskerne som gjorde utplasseringen mulig. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Lystad var ansvarlig for programmet denne dagen som omfattet forskere fra gruppen til professor Harald Stenmark, Tor Erik Rusten og Anne Simonsen.