Alexander Marks, August Lukkassen og Martin Thormodsrud går tredje året på Forskerlinja på Ullern videregående skole.
Forskningsprosjektet deres i faget «Teknologi og forskningslære 2» skrev vi om i i februar, «Forskerprosjekt på antibiotika og blodforgiftning».
Det er dette prosjektet de gikk helt til topps med i Unge forskere konkurransen i klassen naturvitenskap og teknologi sammen med to andre prosjekter.
Forskningsprosjektet deres er selvvalgt, og de har sett på sammenhengen mellom behandling av blodforgiftning, sepsis, med ulike typer antibiotika, og risikoen for å forverre blodforgiftningen med denne behandlingen.
Se film under hvor gutta fra Ullern presenterer sitt prosjekt sammen med de andre to vinnerne:
Vi ble utrolig glade, og ikke minst sjokkert da vi ble kåret til vinnerne av Unge forskere. Av så mange spennende prosjekter, var de vi som kom helt til topps. Det er ekstra gøy å få gode resultater når det ligger mye hardt arbeid til grunn. Det er spesielt gøy å få lov til å representere Norge i EU Contest for Young Scientist. Vi håper å kunne komme helt til topps også i Nederland, men det er garantert hard konkurranse, sier Alexander, Martin og August.
Juryens begrunnelse
Juryen har tydelig latt seg imponere av forskningsprosjektet til gutta, og skriver følgende i sin begrunnelse:
Forskertrioen fra Ullern har studert hvordan E.coli-bakterier blir påvirket av antibiotika. Mer spesifikt har de sett på hvordan mengden frigjort lipopolysakkarid blir påvirket av konsentrasjon og type antibiotika. Slikt frigjort lipopolysakkarid medvirker nemlig sterkt til sykdomsbildet og eventuelt død ved blodforgiftning som følge av infeksjon med E.coli. Arbeidet utmerker seg på flere vitenskapelige vis: Det er godt planlagt og viser stor grad av nøyaktighet og presisjon i den metodiske tilnærmingen. Diskusjonen er fyldig og høyst relevant, der egne resultater blir sett i sammenheng med en lang liste av annen forskning på feltet. Juryen gratulerer!
Lærer Monica spådde seier
Monica Flydal Jenstad er mektig imponert og stolt av hva Alexander, August og Martin har fått til. Hun er ansvarlig for Forskerlinja sammen med kollega Ragni Fet, og har i tillegg faget Teknologi og forskningslære 2, sammen med kollega Mats Rongved.
Jeg er skikkelig stolt. De har levert et godt stykke forskningsarbeid og jeg tror de kan ha en reell sjanse i Unge Forskere konkurransen, sa Monica i februar da vi skrev om forskningsprosjektet – noe hun fikk helt rett i.
Bente Prestegård er prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet mellom Oslo Cancer Cluster og Ullern videregående skole. Hun er ikke mindre stolt.
Jeg er så imponert over disse elevene som viser slik selvstendighet og presisjon i sitt forskningsprosjekt på antibiotika og blodforgiftning – en veldig fortjent 1. plass. Elever som Alexander, August og Martin inspirerer og bidrar til økt interesse blant medelever på aktuelle helseutfordringer samfunnet står ovenfor og ikke minst hva miljøet rundt skolen og Oslo Cancer Cluster jobber med. Jeg tror de har veldig gode sjanser i Leiden og krysser fingre, sier Bente.