Hopp til innholdet

-Utplasseringen gjorde meg glad

Det sier Hedda Pauline Zelow Lundquist som var på utplassering hos patologen ved Oslo universitetssykehus i to dager. Her fikk elevene fra Ullern mulighet til å gjøre praktisk arbeid som ga de innblikk i arbeidshverdagen til en patolog.

Og, om du lurer på hva en patolog er, og også hva patologi er, så er det henholdsvis en lege som er spesialist på å vurdere forandringer i celler og vev, det vil si se etter kreft i tilfellet her. Og patologi betyr på norsk sykdomslære.

Hedda Pauline Zelow Lundquist storkoste seg på utplasseringen i samme bygg som huser Ullern videregående skole. Patologene her analyserer prøver fra kreftpasientene på Radiumhospitalet som ligger ved siden av skolen.

– Jeg hadde det veldig gøy på utplasseringen og lærte masse nytt og kult, sier Hedda Pauline.

-Jeg vil si at det ikke var helt som jeg forventet det, siden jeg trodde det ville være mye mindre praktiske ting vi kunne prøve enn det det var. Dette gjorde meg veldig glad og jeg hadde det kjempegøy med å prøve og se metodene de brukte til de forskjellige prosessene, utdyper hun.

Hedda Pauline forklarer nærmere hva hun og de andre elevene faktisk fikk mulighet til å ta del av i de to dagene som utplasseringen varte.

– Vi lærte veldig mye om hele prosessen fra hvordan det starter som en del fra ett menneske helt til det ble en veldig tynn skive som man kan se alle cellene klart og tydelig. Vi lærte også hvordan man kunne se om pasienten hadde kreft eller ikke, og om det var en godartet eller vondartet krefttype, sier hun.

Mikroskopbilde av celler som elevene fikk jobbe med å kategorisere. Foto: Hedda Pauline.

Dette er den andre utplasseringen Hedda Pauline har deltatt på hittil, og hun har bare lovord å komme med om muligheten hun får gjennom det skolefaglige samarbeidet som skolen har med Oslo Cancer Cluster.

-Jeg elsker denne muligheten vi har og har lært masse på denne utplasseringen jeg har vært på i år. Jeg var også på en i fjor hvor jeg også lærte mye. Jeg syntes at denne muligheten til å se hvordan ting blir laget, analysert og gjort er veldig fascinerende, sier en storfornøyd elev.

Bente Prestegård er prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet mellom Oslo Cancer Cluster og Ullern videregående skole. Foto: Oslo Cancer Cluster.

Bente Prestegård er prosjektleder for det skolefaglige samarbeidet, og ble begeistret da hin hørte om hvor fint Hedda Pauline hadde hatt det på utplasseringen:

-Jeg blir helt varm om hjertet når elever som Hedda har et så godt utbytte av utplassering vi kan tilby gjennom samarbeid med OUS. Det er jo dette vi vil – inspirere, vise hvordan tørr teori er nyttig i praksis og vise hvilke spennende karrieremuligheter som finnes inne på sykehus.