Hopp til innholdet

Utplassering hos kulemakerne

Seks elever fra alle tre trinn på Ullern videregående tilbrakte to dager i Lillestrøm for å lære om avansert produksjon i små og stor skala av de verdensberømte Ugelstadkulene. Kulene brukes i 50 diagnostiske tester per sekund verden over, 24 timer i døgnet, i tillegg til kreftbehandling.

I Lillestrøm, på en uunnselig industritomt ligger fabrikken og produksjonsfasilitetene til det globale selskapet Thermo Fisher Scientific. Her lager og sender de ut DynaBeads, også kalt Ugelstadkuler, til hele verden.

Piotr Dawid Ul går i første klasse på Ullern, og deltok på sin første utplassering. Drømmen hans er å bli kjemiker når han er ferdig med utdannelsen sin, så han storkoste seg hos Thermo Fisher.

Piotr, til venstre på bildet, storkoste seg på utplassering. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

-Det var veldig gøy å være på utplassering! Martin og Linn, som var de som satt opp opplegget og ledet oss rundt, var veldig hyggelige og svarte på alle spørsmålene vi hadde. Det samme er sant for all de andre som jobbet der, både de som var en del av opplegget og de som vi bare møtte en gang i lunsjpausen. Temaene vi gikk gjennom var interessante, og vi fikk lære masse nytt, sier Piotr.

Variert program

Martin Borud er selv kjemiker, og syntes det var kjempegøy å ha ansvar for elevene fra Ullern i et par dager.

Programmet til elevene på besøk var variert og strakk seg fra teorien bak Ugelstadkulene til undersøkelser av forskjellige typer kuler i produksjon, hva som skiller de fra hverandre til omvisning i produksjonslokalene hvor elevene fikk se hvordan de ulike kulene blir lagd – både i labskala og i fabrikkskala.

Piotr syntes fredagen og arbeidet i laben var mest morsomt.

Elevene i sving på laben hos Thermo Fisher. Foto: Martin Borud.

-Personlig synes jeg at fredag var mest interessant, spesielt da vi drev med analyseteknikk. Jeg er mye mer interessert i kjemi på lab enn industriell kjemi, så det at vi fikk lov til å være med på noe av det Research & Development drev med var gøy. Det var ikke nødvendigvis en spesifikk ting jeg synes var best av alt, men hele den perioden på lab var i hvert fall det jeg synes var mest gøy, sier Piotr.

Martin forteller at det var viktig for dem å la elevene få innblikk i praktisk labarbeid, og prøve dette.

–De fikk prøve seg på å lage emulsjoner av vann og olje, og se på hvordan tilsats av emulgator og bruk av homogeniseringsverktøy kan bidra til en mer stabil emulsjon. Emulsjoner er basis for mange av prosessene vi benytter oss av, så selv om emulsjoner kan virke som noe hverdags, så synes vi det var fint å vise at dette er noe som har relevans også opp mot avansert teknologi, sier Martin.

Og for Pitor var dette midt i blinken.

 –Jeg planlegger å studere kjemi i framtiden, siden det er faget jeg liker best. Dette var hovedgrunnen for hvorfor jeg søkte på utplassering i kjemi, så jeg var veldig glad når jeg fikk vite at jeg fikk plass, sier Piotr.

Bak elevene er fabrikken der Thermo Fisher produserer kuler i stor skala. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Elever ved hovedkontoret også

Samtidig som fabrikken i Lillestrøm hadde seks elever på utplassering, var fire elever også på utplassering hos Thermo Fisher sitt hovedkontor som ligger ved siden av Ullern videregående på Montebello.

-De fikk være med å lære om funksjonalisering av kulene og hvilke teknikker som benyttes for å koble biomolekyler til syntetiske overflater. Det var Voin Petrović som hadde ansvar for elevene der, sier Martin.