Hopp til innholdet

Forsker med kreftforskerne

I syv år har avdeling for Tumorbiologi ved Institutt for Kreftforskning tilbudt realfagselever fra Ullern videregående én hel ukes utplassering. Her lærer de praktisk forskning i laboratoriet av kreftforskere.

 

I desember 2016 er det Marie, William, Ondrej, Julie, Louise og Anine som får være med kreftforskerne i sitt dagligvirke.

Da vi stikker innom på andre dag av utplasseringen er elevene i gang med å skille brystkreftceller og føflekkreftceller ved hjelp av magnetiske Ugelstadkuler. Kulene er dekket med ulike antistoffer som gjenkjenner enten bryst-spesifikke proteiner eller føflekk-spesifikke proteiner.

 

Jeg har søkt utplassering for jeg har veldig lyst til å kunne ta i bruk det vi har lest om på skolen i praksis, sier Louise.

 

Hun har og vært med på utplassering på Folkehelseinstituttet.

– Det er veldig spennende å lære mer om hva man gjør på en lab og hva det arbeidet går ut på, sier Marie.

De er skjønt enige om at et arbeidsliv som forsker eller lege kunne være veldig spennende, og alle seks har biologi og kjemi på skolen.

 

Mikroskopi med Ugelstadkulene

Etter å ha jobbet en del to og to med prøver i laben for å få fram en væske som skal bestå av Ugelstadkuler som har festet seg til kreftceller, går gjengen videre inn på mikroskopirommet for å kikke på prøvene de har jobbet med, samt en negativ prøve for å sjekke at de har gjort eksperimentet riktig.

-Det er mye håndarbeid på en lab. Det er nok veldig uvant for elevene, sier Siri Tveito som er kreftforsker og har ansvaret for elevene denne uken sammen med Karen-Marie Heintz.

-Men de er dyktige og blir flinkere til å pipettere hver dag som går, sier Tveito som har vært med på utplasseringene siden 2012.

 

Praktisk labarbeid i en hel uke

Det som skiller utplasseringen på tumorbiologien fra de andre utplasseringene som Ullernelevene kan søke på, er at den varer en hel uke og er veldig praktisk lagt opp slik at elevene får teste ut mye selv på laboratoriet.

-Det er kjempegøy, og absolutt noe som jeg kunne tenke meg å gjøre videre, sier Ondrej.

Han forteller at han liker å finne ut av nye ting, og at det ser veldig fristende ut å bli forsker basert på nettopp det.

– Det er klart at det blir mye skole å ta igjen etter en uke på utplassering, men det er absolutt verdt det, sier Ondrej.