Hopp til innholdet

Transporterer pasienter

Å transportere pasienter på Norges største kreftsykehus er tungt både fysisk og psykisk. Men veldig ålreit, synes Jørgen Amdim som tar helsefag på Ullern videregående skole. Han var utplassert hos Transportavdelingen på Radiumhospitalet en uke. Det ga mersmak.

I praksis på skolen har Jørgen tidligere vært utplassert på sykehjem, men det ble litt kjedelig for ham. Portør derimot, det kunne han tenkt seg og spurte skolen om det var mulighet for praksis som det.

Om du lurer på hva en portør er og gjør, så er det de menneskene som er ansvarlig for å transportere pasienter, medisinsk utstyr og utstyr på sykehus. Jørgen er utplassert en uke på Radiumhospitalet og stortrives. Faktisk så mye at han ønsker seg sommerjobb her sommeren 2019.

«Han gled rett inn i miljøet og vi er veldig fornøyd med ham.» Det sier Knut Arve Kristiansen som er enhetsleder for portørene på Radiumhospitalet, et sykehus han har jobbet ved i 30 år.

 

Går 80 km i uken

Jørgen liker å jobbe fysisk og det får han gjort som portør. Det er tungt å trille pasienter i senger og rullestoler, for ikke å snakke om medisinsk utstyr.

«Vi går jo hele tiden som portører, og kan godt gå en 80 kilometer på jobb i løpet av en uke på harde gulv. Det kan være belastende for kroppen, så vi er påpasselige med å trene styrke på fritiden,» forteller Knut Arve.

Han har bare gode ord å si om Jørgen, og håper han kommer tilbake som sommervikar.

«Jørgen er sosial og likandes, og det er viktig for pasientene når de blir transportert til og fra undersøkelser og rommet de bor på,» sier Knut Arve.

Jørgen på sin side berømmer arbeidsmiljøet og ikke minst måten han har blitt tatt imot på.

Han har hele tiden gått sammen med en kollega på avdelingen, da han ikke får lov til å gjøre så mye på egen hånd når han er i utplassering. Det blir annerledes til sommeren, da vil han måtte jobbe mer alene og ta ansvaret om noe akutt skulle skje en pasient som blir transportert.

I tillegg til å frakte pasienter, så er portørene ansvarlig for å frakte mat og medisiner. Og for dem som har vært på Radiumhospitalet, så vet dere at sykehuset er stort og labyrintisk, ikke minst utenom sengepostene. Nå er i tillegg sykehuset i ferd med å bygges om på grunn av byggingen av nytt sykehus som er i gang, så det krever litt romfølelse og stedsans å finne fram.

 

 

Vil bli paramedic

Å bli portør er ikke det Jørgen nødvendigvis vil bli.

«Jeg har veldig lyst til å utdanne meg til paramedic, altså dem som tar  mot syke og skadde mennesker på sykehuset når de ankommer med sykebil,» forteller Jørgen.

«Men jeg synes portøryrket er veldig spennende også, så jeg ser ikke bort fra å jobbe med dette.»

Knut Arve forteller at de har flere lærlinger på avdelingen nå. Dette er elever om har tatt helsefag først, for så å gå ut to år i lære før de kan ta fagbrev for å bli portør.

«Det er en veldig variert arbeidsdag her og man møter en rekke forskjellige personer. Det er ordentlig gøy å prate med folk og det er ingen dag om er lik. Jeg har virkelig trivdes,» sier Jørgen.