–Utplasseringen var kjempegøy og lærerik, og vi fikk allerede i dag bruk for noe av det vi lærte der i kjemitimen, forteller Tilde Gehrken Berge.
Tilde tilbrakte tre dager på Folkehelseinstituttet sammen med med-elevene Selma Olsen Bakkehaug, Shivika Pathak og Ida Mari Simonsen Pedersen.
Alle jentene går i andre klasse på Ullern og alle tar både kjemi og biologi.
På avdeling for mattrygghet ble de tatt godt imot av avdelingsdirektør Cathrine Thomsen og forsker Amrit Sakhi.
Den første dagen gikk med på å lære om ulike miljøgifter og hvordan den norske mor, far og barn-undersøkelsen gir kunnskap om hvor mye miljøgifter barn har i kroppen over tid. I tillegg lærte elevene en spesifikk analysemetode som de på dag to skulle bruke for å analysere sitt eget urin for miljøgiftene bisfenol A og parabener.
Bisfenol A brukes i emballasje for mat, drikke, kosmetikk og medisinsk utstyr, og kan ha helseskadelige effekter på blant annet nervesystemet, fruktbarhet, svangerskap og adferd.
Parabener er kjemiske stoffer som brukes som konserveringsmidler for å hindre skadelig bakterie- og soppvekst i kosmetikk, mat og legemidler. De er mye brukt i kosmetikk fordi de er lite allergifremkallende. Forskerne mistenker at parabenene kan virke hormonforstyrrende, det vil si at de har samme helseskadelige effekt som BPA.
Skummelt og spennende
Når vi er på besøk hos elevene så venter de på at prøvene skal bli ferdig analysert av en maskin på laben.
Jentene synes oppgaven er kjempespennende, og er oppriktig spente på resultatene. De flekterer rundt hvor eksponert vi alle er for miljøgifter i hverdagen.

–Det er miljøgifter i alle produkter, og vi vet ikke hvordan de er koblet til sykdom i framtiden. Selv om jeg hadde kuttet ut alle tenkelige produkter med miljøgifter i, så er de en del av det kontinuerlige kretsløpet rundt oss, så det er nær sagt umulig å unngå dem. Det er skummelt, sier Ida.
Vi tar en tur opp på laben der elevene viser meg hva de har jobbet med, og hvordan prøvene deres er på vei gjennom en avansert analysemaskin.
Vi avtaler at Tilde skal sende meg en e-post med resultatene deres etter at utplasseringen er ferdig. Her er det Tilde skriver:
-Etter at vi fikk resultatene måtte vi omregne dem i forhold til tettheten av urinen vår (urintettheten forteller hvor tynn eller konsentrert urinen er), fordi urintettheten vil påvirke resultatet feilaktig om den ikke blir tatt hensyn til. Resultatene viste at vi alle var lavt på de fire ulike parabenene. Tre av oss var over anbefalt dose på bisfenol A, men dette så vi var helt normalt i mor, far og barn-undersøkelsen, og legger til;
–De miljøgiftene vi testet for, blir påvirket av ulike faktorer rundt oss, som blant annet mat og produkter vi bruker. På grunn av at vi hadde spist ulike ting både dagen før og til frokost, i tillegg til at vi kun tok en spoturinprøve, så gjør dette at målingene ikke er helt sikre. Vi målte hvor mye miljøgifter vi hadde skilt ut i kroppen akkurat der og da, men dette kunne ha vært annerledes på andre tidspunkter i løpet av dagen.
Mindre press med mer kunnskap
Tilbake til samtalen vi hadde med elevene på dag to: I tillegg til å jobbe på laben og med egen oppgave rundt miljøgifter, har de fire på utplassering fått god tid til å snakke med de som jobber i avdeling for mattrygghet.
– Det var fint å lære mer om hvordan veldig ulike utdanninger kan føre til spennende jobber, sier Selma.
Hun tar også psykologi, og selv om hun ikke har landet helt på hva hun ønsker å studere videre eller jobbe med, så ønsker hun at det skal være relatert til noe samfunnsnyttig.
-Jeg synes epidemiologi er kjempespennende, og jeg tar realfag for å holde alle dører åpne videre, sier Selma.
Ida er enig, og forteller at hun synes koblingen psykologi og realfag som hun tar er veldig givende da hun er veldig interessert i hvordan kroppen som helhet fungerer.
De er alle fire enige om at det er utrolig motiverende å komme ut i praksis allerede på videregående og møte ulike mennesker med så ulike bakgrunner.
–Det tar bort mye av presset å vite at det ikke kun er aktuelt eller nødvendig å studere medisin for å få en spennende jobb, sier Shivika.
Det er Tilde veldig enig i:
– Det er også en trygghet å få høre at det er flere veier til samme mål, og at det ikke er kun én retning som vil gi deg den jobben du vil ha.
Kjempefint og kult med utplassering
På spørsmål om Selma, Tilde, Shivika og Ida vil anbefale andre elever å delta på utplasseringer, så er svaret et stort JA fra alle fire:
–Jeg vil absolutt anbefale dette til andre som får muligheten. Det er en fin måte å se hvilke muligheter som finnes hvis du har interesse for realfag, sier Tilde og fortsetter;
– Kort sagt så er det kjempefint og kult!
Cathrine avdelingsdirektør synes det er hyggelig å høre at tiden på Folkehelsa falt i smak.
-For oss var det veldig artig å ha så interesserte og reflekterte elever på besøk, sier Cathrine.
Hun er imponert over det skolefaglige samarbeidet, og tror absolutt det kan bidra til at flere elever velger å gå videre med utdannelse innen realfag.
-Det må være helt supert for elevene å få mulighet til å se mulige arbeidsplasser og også jobbe litt praktisk allerede på videregående, sier Cathrine.