Hopp til innholdet

Samarbeid over hele parken

De årlige samarbeidsdagene involverer alle førsteklassene på Ullern videregående skole og en rekke aktører i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark. Hensikten er å få førsteårselevene til å forstå hvem de deler skolen sin med og hva slags muligheter dette åpner for dem.

Det er leder av RADFORSK, Jónas Einarsson, som åpner de årlige samarbeidsdagene som involverer absolutt alle førsteklassingene på Ullern videregående skole. I et halv times foredrag forteller han om historien til Radiumhospitalet og Ullern videregående skole på Montebello, og hvordan idéen med Innovasjonsparken så dagens lys.

-Dere sitter nå i Kaare Norum auditorium. Dette auditoriet er oppkalt etter min ”partner in crime” som står bak Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark sammen med meg, sier Einarsson til elevene.

De årlige samarbeidsdagene skjer de siste dagene før jul. Hensikten er at elevene skal forstå litt mer av samarbeidet innen parken, og hva slags muligheter dette åpner opp for dem med utplassering og samarbeid med forskning og næringsliv gjennom skoleårene på Ullern.

 

Solarium hos Kreftregisteret

Elevene deles i grupper etter fellesforelesninger fra Einarsson og Avdeling for patologi ved OUS. Deretter går ferden ut i parken og opp i kontorlokalene til en rekke selskaper og forskningsinstitusjoner.

Kreftregisteret har en rekke samarbeid med skolen gående, og tar imot seks grupper med elever over disse to dagene med åpne armer. I år har forsker Trude Eid Robsahm valgt å fokusere på solarium for å bevisstgjøre ungdommen på faren for hudkreft med bruk av kunstig sol og ekte sol. Elevene gjennomfører en Kahoot og får se en sterk, amerikansk reklamefilm mot solariumbruk.

-Hva tenker dere om dette da? Det er sterke virkemidler og vi ville kanskje ikke gjort det på den måten i Norge, men det er veldig effektfullt, sier Robsahm.

Elevene nikker. Å se unge mennesker på deres egen alder gå inn i sin egen begravelse når de tror de skal ta sol, gjør absolutt inntrykk.

 

Siste stopp inkubatoren

Fra Kreftregisteret i den gule blokka går ferden videre til Oslo Cancer Cluster Inkubator i den rosa. Elevene titter innom Parykksalongen Mimosa som leverer parykker og hatter til kreftpasienter, Norsk Syklotronsenter som utvikler radioaktive legemidler og Thermo Fisher Scientific, som er verdensledende innen diagnostikk av kreft basert på en norsk oppfinnelse kalt Ugelstadkulene på 1970´tallet.

-Sist men ikke minst, nå er dere i Oslo Cancer Cluster Incubator sin kjerneetasje her i fjerde. Her sitter en rekke bedrifter som deler ulike former for laboratorier. De utvikler alle kreftmedisiner som ikke er på markedet enda, og her har de tilgang til lab, møterom og andre fasiliteter som de trenger når de utvikler avanserte medisiner for et globalt marked, sier Bjørn Klem som er leder av inkubatoren.

 

Etter tre timers intens trasking rundt i parken er det endelig tid for midttime og lunsj.