Hopp til innholdet

På besøk «hjemme hos» mentorene

Tradisjonen tro så besøkte elevene i første klasse på Forskerlinja mentorene sine "hjemme" på arbeidsplassen deres denne våren. Her fikk de se og erfare kreftforskning, planteforskning og utvikling av nye medisiner på nært hold.

Førsteklassen på Forskerlinja ble delt i tre og hver av gruppene besøkte henholdsvis kreftforsker Pål Selbo på Institutt for Kreftforskning rett ved siden av Ullern videregående skole, Simone Mester, administerende direktør i Authera i Forskningsparken og Pernille Bronken Eidesen, førstelektor med ansvar for skolebiblioteket i biologi ved Universitetet i Oslo.

Selv var jeg en liten flue på veggen da de fire elevene Misheel, Benjamin, Jonathan og Kristoffer tok turen over til Institutt for Kreftforskning, en spasertur på ca ett minutt fra Ullern videregående skole.

Det er trangt om plassen og mye som skjer på laben til Pål og kollegaene hans. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

Her ble de møtt av Pål som leder en forskningsgruppe som fokuserer på fotokjemisk internalisering, det vil si hvordan kreftceller kan tas livet av ved å mate dem med legemidler, for så å aktivere legemidlene med lys. Derfor er laben helt blå når elevene blir med inn her for å se med egne øyne hvordan forskerne utfører eksperimentene sine med ekte kreftceller.

Elevene fikk også en omvisning på hele Institutt for Kreftforskning, der Pål viste fram de ulike forskningsgruppene og forklarte hva de jobber med. Han la også vekt på at de nær 400 forskerne på instituttet har et tett og nært samarbeid med klinikerne på sykehuset, og trakk fram at hans egen gruppe samarbeidet veldig tett med det nye protonsenteret som kom på plass på sykehuset for knappe noen måneder siden.

–Protonbehandling er behandling som ikke har vært tilgjengelig i Norge før nå, og er forbeholdt unge voksne med alvorlig hjernesvulst for eksempel, der vanlig stråling blir for upresis. Det er veldig spennende å samarbeide tett med dem som jobber der, sier Pål.

Pål avsluttet omvisningen på instituttet i 7. etage. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.