Hopp til innholdet

KUR om stråling og helse

Rekordmange lærere og medlemmer av Tekna tok turen til Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark for KUR og muligheten til å lære mer om stråling og helse.

Over 60 deltakere fikk med seg to kunnskapsrike foredragsholdere og omvisning på strålingsterapi på Radiumhospitalet, samt pizza og sosialt samvær med kollegaer fra hele Oslo og Akershus.

Første foredragsholder ut på denne fjerde KUR med tittelen  ”En reise langs det elektromagnetiske spekteret”, var Lars Klæboe som jobber i Kreftforeningen. Han har bakgrunn som biolog og har jobbet både i Kreftregisteret og i Statens Strålevern med forskning på helseskader og stråling.

Klæboe gjennomgikk de siste årenes forskning på sammenheng mellom helse og stråling.

 

Diagnostikk og stråleterapi

Etter en kort pause var det klart for neste foredragsholder; Taran Hellebust som jobber på avdeling for stråleterapi ved Radiumhospitalet og som både behandler kreftpasienter og underviser i faget.

Hellebust gikk gjennom historien til medisinsk stråling på en enkel og engasjerende måte. Det finnes mange ulike former for stråling som brukes til både diagnostikk og behandling av kreft forklarte hun. Alt fra CT, røntgen og MR, til ultralyd og PET-scan.

– Denne formen for ioniserende stråling jeg snakker om her, den er farlig. Derfor er det ekstremt viktig at vi gjør dette på en så riktig og skånsom måte for både pasienten og de som behandler pasientene, sier Hellebust.

Hun forklarer så hvordan det å behandle mennesker med stråling er en avansert vitenskap der det gjelder å holde tunga rett i munn.

– Spesielt når det kommer til intensitetsmodulert strålebehandling, Her bruker vi avansert matematikk der vi rett og slett regner baklengs. Heniskten med dette er å oppnå en så spesifikk stråling av pasienten som mulig, slik at ikke friskt vev blir skadet, sier Hellebust.

 

Etter foredraget inviterte hun alle frammøtte til omvisning på stråleterapi på Radiumhospitalet der alle fikk komme inn i strålerommene og kikke på det avanserte utstyret som brukes i morderne kreftbehandling i dag.