Hopp til innholdet

Foredragsserie for Forskerlinja

Forskerlinja skal i gang med en foredragsserie i regi av det skolefaglige samarbeidet mellom Ullern videregående skole og Oslo Cancer Cluster. Første foredrag var med Ole Dahlberg som nylig har sluttet i jobben i toppledelsen i Thermo Fisher i USA. Selskapet har 100.000 ansatte over hele verden.

Tittelen på foredraget til Ole Dahlberg var «Fra grunnforskning til kommersiell suksess».

Dahlberg var imidlertid innom mye mer enn dette, og han delte raust av oppturer og nedturer fra videregående skole til i dag.

-Dette er tredje gang i livet jeg tar meg en skikkelig pause fra jobb. I flere år nå har jeg vært Vice President for Thermo Fisher i USA med ansvar for alt det operative i bedriften.  Det innebærer å lede bedriften i bedriften, og jeg hadde ansvaret for 4000 ansatte, noe om innebar å spille dem gode og få fram gode produkter, sier Dahlberg.

Det er elever fra 1. – 3. klasse på Forskerlinja som lytter, og de sitter som tente lys når Dahlberg forteller.

-Da jeg gikk i 3. klasse var jeg ikke spesielt flink på skolen. Jeg gikk på Nordstrand og vi var gode på revy. Jeg gikk på realfagslinja og hadde fysikk, matte og kjemi, men jeg holdt på med alt annet enn skole og hadde dårlige karakterer i fysikk og matte. Jeg tok opp fag for jeg ville inn på medisin, men jeg gjorde det like dårlig og kom ikke inn på biologi ved Universitetet i Oslo enn gang, sier Dahlberg.

-Imidlertid fant jeg ut noe lurt. Jeg kunne komme inn på Universitetet ved å søke på teologi og da kunne jeg hospitere på andre fag, så jeg kom inn på biologi via bakveien. Da måtte jeg ha matte som en del av graden min. Jeg leste hardt og mye. Var på lesesalen klokka 7 om morgenen og fant noen som kunne hjelpe meg, sier Dahlberg.

Han forteller videre at dette er noe elevene også bør gjøre. Bli kjent med mange mennesker som kan bistå når man trenger det, og lære seg fagspråket. Kunnskapen blir fort utdatert, men mestrer man språket så er mulighetene mange

Arbeidet med matten bar resultater, og Dahlberg fikk den beste karakteren man kunne få på universitetet på eksamen.

 

Elevene på Forskerlinja samlet. Skravlingen er på oppfordring for at elevene skal bli kjent på tvers av trinnene. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen

Marinbiologi i mosen

Så kom januar og Dahlberg skulle flytte hjemmefra.

-Jeg fikk studielån kontant i hånden. Det var mye penger for vi fikk jo alt på en gang for hele semesteret. Så, da dro jeg til Frankrike og klatret og sto på ski, og så kom jeg hjem og skulle ta kjemi. Det gikk skikkelig dårlig, sier Dahlberg.

Han forteller videre at han så gikk på tur med faren sin i skogen og pratet om naturen. Faren var lege og veldig støttende, men også litt skuffet over unge Dahlberg. Samtalen ledet over til et spørsmål om hva Dahlberg kunne tenke seg å jobbe med innen biologi, og mitt inne blant trær og mose svarte han marinbiologi. Faren stusset litt over svaret, men Dahlberg gikk hjem og satset på studier innen marinbiologi og startet dykkeklubb ved universitetet. Da han kom til det punktet at han skulle starte på hovedfag var han derimot i tvil om marinbiologi var valget for fremtiden, og han fikk isteden presset gjennom en mer tverrfaglig oppgave hvor han inkluderte genetikk, veiledet delvis av Kjetill Jakobsen.

-I ettertid har jeg ikke jobbet med marinbiologi, men desto mer med genetikk. Da jeg var 24 år så var det et algeutbrudd i Chesapeake Bay i USA, der algene skilte ut gift som skadet masse mennesker. Jeg visste mye om denne algen og ble hentet over for å hjelpe til. Vi skulle prøve å hente ut DNA fra algen, men skjønte ikke helt hvordan, men jeg ble tipset om å prøve Ugelstad-kuler, og det var første gang jeg kom i kontakt med dem, sier Dahlberg.

Ugelstad-kulene er basis for den vanvittige suksessen til Thermo Fisher, og er oppfunnet av Jon Ugelstad som var professor i fysikk ved NTH. Kommersialiseringen av kulene ble gjort gjennom det norske selskapet Dynal. Dynal ble senere kjøpt opp av Life Technologies og så Thermo Fisher, og selskapet har beholdt en stor avdeling med forskere og utviklere i Norge, og ikke minst produksjon av kulene til hele verden på Lillestrøm.

 

Headhuntet til Dynal

Etter turen til USA var planen å ta en doktorgrad, men da så Dahlberg en annonse i avisen om ledig stilling i nettopp Dynal, så han startet der som forsker.

-Jeg var ingen god forsker, så etter hvert sluttet jeg i Dynal og så startet jeg opp et par selskaper. Det ene gikk kjempebra og det andre skikkelig dårlig. Så i 2008 fikk jeg sparken. Da dro jeg til Kanariøyene og surfet, men jeg hadde skikkelig dårlig samvittighet for kona og de tre barna mine var hjemme, og her holdt jeg på. Men så hadde jeg flaks. En dag der nede ringte telefonen og jeg ble tilbudt jobb som leder av Dynal, sier Dahlberg.

Resten er historie som de sier, men selv står Dahlberg foran et nytt kapittel karrieremessig når han nå skal ut i jobb igjen.

-Og dere, dere kommer aldri til å slite med å få jobb hvis dere brenner for det dere holder på med, det kan jeg love dere, sier han til elevene ved Forskerlinja som har vært målbundet i over en time

Om en måneds tid er det klart for neste episode av forskerlinjas foredragsserie. Da er det Jon Aarbakke og Jonas Einarsson som står på plakaten.

Ole Dahlberg med bilde av Dynalkulene i bakgrunnen.