Hopp til innholdet

Elektroelever laget ekte raketter

En tirsdag formiddag tok 32 elever fra elektrolinja ved Ullern Videregående skole turen til Teknisk Museum på Kjelsås. Agendaen var klar: Av papp, lim, vatt og rakettbrensel skulle de lage raketter to og to i team. Hvordan det gikk?

Tekst og bilder: Elisabeth Kirkeng Andersen

 

32 elever fra elektrolinja ankom Teknisk Museum i en summende masse og møtte der fysikerne Øystein og Safina. I et undervisningsrom i underetasjen presenterte Safina utfordringen: Lag en rakett som skal skytes opp omtrent 100 meter og så lande pent når fallskjermen utløser seg.

To og to tok elevene fatt på oppdraget. Tiden var knapp, kun én time til selve konstruksjonen etter en oppskrift, så ut å skyte opp de i alt 16 rakettene, i tillegg til raketten som lærer Ragni Fet og ansvarlig for det skolefaglige samarbeidet, Bente Prestegård lagde.

Utstyret til byggingen var papp, tape, lim, vatt, rakettbrensel og fallskjerm, pluss noen andre enkle verktøy. Oppskriften var detaljert og enkel, men etter tre kvarter var det fremdeles mye arbeid som gjensto for de fleste. Ville de rekke det?

 

Opp som en rakett, ned som en…

Med litt hjelp fra Øystein og Safina ble alle 17 rakettene ferdig i tide. Men hadde de ulike teamene fått til å pakke fallskjermene riktig? Det var nemlig det de fleste fikk minst tid til å gjøre. Dersom pakkingen ikke var gjort presis, ville nemlig ikke rakettene lande pent og pyntelig i bakgården til Teknisk Museum, men falle pang i bakken.

Gruppen turet ut og i den skarpe høstsola rigget Safina opp sine to «launch»-kofferter: én koblet til raketten og én som elevene skulle trykke på for å tenne rakettbrenselet for å få fart på utskytingen.

Rakett én ble montert og opp gikk den, og så pang ned. Ingen fallskjerm utløst. Av alle de 17 rakettene var dette tilfellet for alle unntatt én, så dessverre hadde det blitt for lite tid til selve pakkingen av fallskjermene. Men alle gikk langt opp i lufta og landet ymse steder bak Teknisk Museum, til stor forbløffelse for de få turgåerne i området.

Om det var gøy? 32 storfornøyde elever og lærere dro tilbake til Ullern videregående skole en erfaring rikere.

 

Bilder: