Hopp til innholdet

Årets innovasjonsbedrift satser på unge talenter

Bare dager etter at Oslo Cancer Cluster sin medlemsbedrift Thermo Fisher Scientific prydet forsiden på Dagens Næringsliv med historisk gjennombrudd innen kreftbehandling, fikk seks elever fra Ullern videregående skole tilbringe skoledagen hos bedriften.

– Vi trenger kompetente ansatte og er opptatt av å få fram talenter. Jeg valgte selv å studere bioteknologi fordi jeg møtte en engasjert professor på besøk hos Ås tilbake på 1980-tallet, så dette vet jeg personlig kan fungere, sier Erlend Ragnhildstveit. Han er forskningsdirektør i Thermo Fisher Scientific.

Ragnhildstveit har sammen med kollegaer arrangert utplassering for seks realfagselever fra Ullern på de to hovedlokalitetene til Thermo Fisher Scientific i Norge; på Montebello rett ved siden av skolen og på Lillestrøm.

Her fikk elevene et unikt innblikk i hvordan en av Norges største bioteknologibedrifter utvikler produktene sine, basert på de såkalte Ugelstadkulene, utviklet av Professor John Ugelstad fra Trondheim på slutten av 1970-tallet. I dag er kulene videreutviklet til bruk innen spesialiserte diagnostiske tester og kreftbehandling over hele verden. Årlig inngår kulene i anslagsvis fire milliarder diagnostiske analyser.

 

Fra kolbe med vann til kompleks kule

Synne Larsen, Scientist III, står foran et avtrekkskap på laboratoriumet på Lillestrøm der bedriften kvalitetssjekker produktene sine før de sendes ut til kunder. Nå er det ikke kvalitetssjekk som er på planen, men kjemisk framstilling av det Synne kaller ”seeds” som er basiskomponentene i ulike varianter av Ugelstadkulene.

– Det er utrolig nyttig å se hvordan det vi lærer på skolen blir brukt i arbeidslivet, sier Emma E.J. Botten.

Sammen med Nora B. Grone og Thilde E. Kjorstad har hun tilbrakt dagen her på Lillestrøm og fått en grundig innføring i bedriften og forskningen som gjøres her på Lillestrøm. Parallelt har tre av jentenes medelever vært i Oslo og fått prøve seg som krimteknikere med nettopp Ugelstadkulene som verktøy for å finne DNA-spor på et åsted.

– Det har vært veldig nyttig å prate med dem som jobber her, og høre hva slags utdanning og bakgrunn de har, sier Emma.

– Det er imponerende å se hvor mye arbeid som ligger bak produktene deres og hvor dedikerte de som jobber her er, tilføyer Nora.

 

Opptatt av nytte og mangfold

Elevene går alle tredje året på Ullern, har realfag fordypning og kan tenke seg en karrierevei videre innen medisin, global helse, matte, fysikk eller ingeniørfag.

Innimellom informasjon om bedriften, rundtur på laben med ansatte og ikke minst besøk i fabrikken, der både mobiltelefoner og kamera må legges igjen utenfor, så er det også tid for en pust i bakken med kaffe, energibar og en prat med forskningsdirektør Ragnhildstveit, nyansatte Gine Sørbø og Synne.

– Det var litt overveldende å se ligningen til Ugelstad som er oppskriften til kulene, sier Thilde.

– Ja, det kan du si, men du må huske på at alle kan ikke være like geniale som Ugelstad. Hans oppdagelse var i Nobelprisklassen, sier Erlend, og fortsetter;

– Vi er veldig bevisst på at alle vi ansetter er like viktige, at vi må ha mennesker med ulik bakgrunn og erfaring, og at det er viktig å kunne jobbe i team og samarbeide godt innad i bedriften, men også utad mot kunder fra hele verden som har ulik kultur.

De tre Ullern-elevene forklarer at de gjerne vil jobbe med noe der de gjør en forskjell, det er derfor medisin og global helse er høyt på planen over potensielle yrker.

– Og det er noe av det vi synes er mest givende med å jobbe her, det at vi vet at kulene brukes over hele verden til både diagnostikk og behandling av sykdom, sier Synne.

 

Skolesamarbeidet senker terskelen

Thermo Fisher Scientific er medlem av Oslo Cancer Cluster, og sitter med deler av staben sin i Oslo Cancer Cluster Innovasjonpark, der Ullern skole holder til.

– Skolesamarbeidet med Ullern er nyttig og viktig for oss som bedrift. Det gjør det enklere for oss å utvikle slike utplasseringer. For å utvikle vår bedrift videre, samt helsenæringen i Norge, så trenger vi mennesker med realfagsbakgrunn, sier Erlend.

Nora, Thilde og Emma er godt fornøyd med dagen på Lillestrøm, og synes det er bra at skolen kan gi dem muligheten til å oppleve arbeidet i en høyteknologisk bedrift på innsiden.

– Dette gir motivasjon til å jobbe på skolen og har vært veldig lærerikt. Det å se hvordan bedriften jobber i praksis er helt avgjørende for å sette det vi lærer på skolen i perspektiv, sier Nora.

 

 

Aktuell:

”Thermo Fisher Scientific tjener milliarder på en 40 år gammel oppfinnelse” var overskriften i Dagens Næringsliv lørdag 2. september i år.  Da ble det kjent at bedriftens teknologi er avgjørende for at legemiddelselskapet Novartis sin genterapi i behandling av blodkreft hos barn. Behandlingen er avhengig av Ugelstadkulene, som gjør det mulig å hente ut pasientenes egne immunforsvarsceller, endre dem og putte dem tilbake igjen i pasienten, slik at disse angriper kreften.