–I dag skal jeg dele av mine erfaringer med dere, og dere må bare avbryte og stille spørsmål, åpnet Øyvind Kongstun Arnesen sin forelesning med.
Han har 10 år bak seg som administrerende direktør i Ultimovacs, et selskap som utvikler en universell kreftvaksine, og som har vært gjennom mange runder med å hente inn midler.
Kongstun Arnesen delte sine erfaringer med elevene om hva selskaper må ha i orden før de aktivt går ut og henter kapital.
–Det er veldig viktig å ha solide patenter, det er fundamentet for en legemiddelbiotek, sier Kongstun Arnesen.
Han stresset også betydningen av å lage gode investorpresentasjoner basert på hva de potensielle investorene trenger av informasjon.
Så gikk den tidligere direktøren gjennom de ulike stadiene av kapitalinnhenting som bedriften hadde vært gjennom.
Fra flying start til børs
–I starten hadde vi flaks for en av Norges rikeste menn, Bjørn Rune Gjelsten, investerte tidlig i selskapet og engasjerte seg også i driften. Bakgrunnen var at faren hans fikk prostatakreft og han ønsket å bidra inn med noe mer enn en donasjon til Radiumhospitalet, sier Kongstun Arnesen.
Han forteller videre at å ha med Gjelsten på laget var viktig også neste gang de måtte ut å hente penger.
–Gjelsten kontaktet sitt nettverk og vi fikk med oss store eiere som Canica ledet av Stein-Erik Hagen og andre. Så igjen gikk det greit på en måte vi ikke hadde ventet, sier Kongstun Arnesen.
Så måtte selskapet ut i finansmarkedet og hente penger. Finansmarkedet består av bedrifter som lever av å tjene penger på å investere. Det eneste de har til felles er at bedriftene er ulike og investerer ulikt.
–Her er det snakk om å hente såkalt venture kapital og gå til «family offices», det vil si familieeide selskaper som investerer for å forvalte enkelte familiers formuer best mulig, sier Kongstun Arnesen.
I neste runde igjen skulle Ultimovacs hente 130 millioner kroner.
–Da må man ute til store og tunge aktører, for eksempel ulike former for pensjonsfond, banker og andre type fond, sier Kongstun Arnesen.
Til sist kom det tyngste løftet. Selskapet skulle hente 450 millioner kroner.
–For å hente et så stort beløp må du noterer deg på børs. Alle kan investere her og det krever mye å gå på børs og hente pengene. Men vi fikk det til, og ved den milepælen så hadde vi midlene vi trengte for å kunne vise at vaksinen virket, så da var det på tide for meg å gi meg som leder, sier Kongstun Arnesen.