Hopp til innholdet

En «hot» utplassering

I to dager har de fire elevene Magnus, Kasper, Maren Sofie og Christine fått et nært møte med radioaktivitet og hvordan radioaktive legemidler produseres og gis til kreftpasienter.

Magnus Langeland Blichfelt, Maren Sofie Faldalen, Kasper Vedal Gundersen og Christine Nordbø Heyeraas er på utplassering på Syklotronsenteret som ligger på Rikshospitalet. Her, midt i sykehuset, produserer og sender de ansatte ved senteret, radioaktive legemidler til nesten hele landet.

-Ja, nå jobber vi varmt eller «hot», sier Simen Snellingen som er kvalitetskontrollingeniør ved Syklotronsenteret.

-Det betyr at vi jobber med stoffer som er radioaktive. Da er det viktig å bruke hansker og ha på labfrakk, fortsetter han.

Vi står inne i én av produksjonslaboratoriene til Syklotronsenteret. Det er dag to av utplasseringen, og elevene jobber med det radioaktive stoffet fluor18. Dette skal brukes for å lage et spesielt legemiddel utviklet av GE Healthcare. Legemiddelet brukes til å diagnostisere kreft når en pasient gjennomgår en PET-skan, som er en form for avansert bildediagnostikk.

 

Mange veier til «Rom»

De fire elevene som er på utplassering går tredjeåret på Ullern videregående skole, og alle tar fordypning i en eller annen kombinasjon av matte, fysikk, kjemi og biologi. De har søkt seg til utplasseringen for å få mer innblikk i karrieremuligheter og for å få brukt kunnskapen fra realfag i praksis.

Én av lærdommene de tar med seg, er at det er mange veier til «Rom» når det kommer til utdanningsvalg.

-Ja, det sier alle her og det er betryggende. Vi må ikke tenke at vi blir låst til et yrke om vi velger den eller den utdanningen. Vi har sett at mange ulike utdanninger kan være aktuelle for å jobbe her, og i andre deler av helsevesenet, sier Kasper.

Selv har Kasper søkt en rekke skoler i utlandet innenfor industriell økonomi, som kombinerer utdanning innen teknologi med økonomiledelse.

Magnus på sin side vurderer medisinstudiet, Christine er fremdeles usikker og Maren tenker på biologistudier i en eller annen form.

 

Vinn-vinn

Uavhengig av hva de til slutt ender opp med å velge, så har elevene gjennom utplasseringen på Syklotronsenteret fått se et høykompetent fagmiljø i praksis.

-Her hos oss jobber det farmasøyter, bioteknikere, radiografer og ingeniører, sier Ørjan Leiknes Apeland. Han er farmasøyt og jobber med kvalitetssikring ved Syklotronsenteret, og er ansvarlig for utplasseringen av elevene fra Ullern videregående skole.

På spørsmål om hva som har gjort størst inntrykk på elevene i løpet av utplasseringen, er de ikke i tvil.

– Det at vi fikk se det radioaktive legemiddelet bli gitt til en pasient før hun skulle inn i en PET-skan, det var helt utrolig, sier Maren.

– Ja, og hvor rent alt må være. De har voldsomme rutiner for vasking og sikkerhet på klinikken her, supplerer Magnus.

-Og det at de har syklotronen som lager de radioaktive legemidlene her inne på sykehuset, med nesten to meter vegger i betong rundt hele, det er stilig, sier Kasper.

Ørjan på sin side er imponert over elevene sin kunnskap og engasjement, og sier det er viktig for bedriften av mange grunner å ha dem på besøk.

-Vi lærer av å lære bort, vi som jobber her. Dette gjør vi for å rekruttere til senteret og realfag. Personlig brenner jeg for dette feltet og tror det er viktig at elever under utdanning, om det så er på videregående eller universitetet, får hospitere på arbeidsplasser for å se mulighetene etter endt utdanning, sier Ørjan.

 

Sikkerhet i fokus

På produksjonslaboratoriet har kvalitetsingeniør Simen fått en dose radioaktivitet på labfrakken etter å ha jobbet varmt. Magnus måler ham med en geigerteller, som piper høylytt.

-Her ser dere viktigheten av lå ha på labfrakken. Hadde jeg ikke hatt den, så måtte jeg ha tatt meg en dusj på gangen her for å få av meg fluoren med en gang, sier Simen til elevene.

Siden sikkerheten har vært i fokus, så går det bra. Labfrakken tas av og legges bak bly, og elvene kan gå videre til siste post på programmet for denne utplasseringen.

 


Etter utplasseringen meldte Kasper inn:

Jeg er veldig fornøyd med utplasseringen, spesielt likte jeg de to som jobbet der som fulgte oss gjennom de to dagene. De var hyggelige og engasjerte. Jeg lærte veldig mye, og det var spennende å se hele prosessen fra produksjon av legemiddel til bruken på pasienter.  De var spesielt opptatt av å vise oss hvor strenge krav det er på testing, kvalitet, sikkerhet og hygiene i norsk legemiddelindustri. Anbefaler Syklotronsenteret som utplassering til alle. Funket veldig bra for meg som har fysikk og kjemi.

 

Tusen takk for at jeg fikk muligheten for å bli med.